vannbaaren-varme-graa

Vannbåren varme - høy komfort, lavt energibruk!


Vi i Nordisk Energikontroll er eksperter innen vannbåren varme. Vår ekspertise er rettet mot vannbårne anlegg for større bygg, og vi har over 10 års erfaring med vannbåren varme- og kjølesystemer til sameier, borettslag og næringsbygg.

Hva er vannbåren varme?

Vannbåren varme er en lavtemperatur energifleksibel oppvarmingsløsning som tar utgangspunkt i sirkulasjon av varmtvann fra varmesentralen til varmefordelingsenheten, hvor varme avgis til rommet. Vannbåren varme kan avgis gjennom bla. radiatorer, rør i gulv, viftekonvektorer og ventilasjonssystemet, alene eller i kombinasjon.

Vi i Nordisk Energikontroll prosjekterer vannbåren varme I nye og eksisterende bugg, og sørger for at installasjonskostnaden blir lavest mulig. Vi prosjekterer og installerer totalanlegg som gir brukerne miljøvennlig oppvarming og kjøling til gode prsier. Brukere av næringsbygg og beboere i sameier og borettslag stiller stadig høyere krav til komfort. Våre løsninger for vannbåren varme oppfyller både komfortbehovet og reduserer energiforbuket.

Vi i Nordisk Energikontroll har arbeidet med varmesentraler siden vi ble etablert i 1996. Vi har er lang erfaring med ulike kilder og løsninger til oppgarming og kjøling. Ta kontakt med oss for en uforpliktende befaring.
 
kjoeling1-nordisk-energikontroll


Energikilder med vannbåren varme

Vannbåren varme gir stor fleksibilitet ved valg av energikilder. Det vannbårne energisystemet kan kombineres med fornybare energikilder som f.eks:

  • bergvarme

  • ​Solceller
  • ​solfangere

  • fjernvarme

  • ​luft til vann varmepumpe

Anlegg for vannbåren varme kan enkelt kobles opp mot diverse varmepumper. Vi har lang erfaring med blant annet varnnbåren varme med bergvarmepumpe og luft til vann varmepumpe. Installering av vannbåren varme med fornybare energikilder er enkel energiøkonomisering (ENØK). Det gagner både miljøet og lommeboken.

Lavtemperatur løsning 

Vannbåren varme i kombinasjon med varmepumpe er en lavtemperatur oppvarmings løsning. Lavtempererte varmeanlegg gjør det lettere å utnytte varme fra omgivelsene på en effektiv måte ved hjelp av en varmepumpe. Hvis du har allergikere eller astmatikere i boligen, kan vannbåren varme være et godt alternativ. systemet er lukket, og dermed slipper det ikke inn støv. Med en slik løsning forhindrer du at det sirkulerer små, brente støvpartikler i lufta.  
 

Nye og gamle bygg

Moderne, godt isolerte bygg har svært lavt oppvarmingsbehov, spesielt boliger. Boligens varmebalanse er dermed svært sensitiv for varmetilskudd fra passiv solvarme og interne laster, som f.eks. personer, lys og utstyr. For effektiv energiutnyttelse er det derfor viktig å utnytte disse variable varmekildene. I forbindelse med tradisjonelle varmetrege gulvvarmeanlegg kan det være aktuelt å fjerne tilskuddsvarmen. En god alternativ løsning kan være gulvvarme med lavtemperatur vannbåren varme med liten varmekapasitet. vannbåren varme med lave vanntemperaturer reduserer varmetap når heteflatene er plassert på klimaskjermen. Dette reduserer varmeavgivelse fra utstyr knyttet til varmesentralen, og man unngår problemene med overtemperaturer. På denne måten blir også anlegget mer selvregulerende. Utnyttelse av vannbåren varme med lave vanntemperaturer krever store heteflater som oppnås ved å benytte deler av gulv-, vegg- og takarealer enkeltvis eller i kombinasjon.

Eldre varmeanlegg med vannbåren varme i Norge var stort sett dimensjonert for bruk med oljefyr, gjerne i kombinasjon med elektrokjele. De gamle systemene ble gjerne dimensjonert som 80/60 – system. Det henspiller på inn- og utgangs temperaturnivåene på vannbåren varme under dimensjonerende forhold. Altså 80 °C inn og 60 °C ut. De gamle systemene for vannbåren varme er ofte overdimensjonerte slik at man i praksis klarer seg med 70/55 på de kaldeste dagene. Den mest økonomiske energiproduksjonen får man fra varmepumper. I eksisterende anlegg for vannbåren varme bør varmepumpen kunne produsere varme til 65 grader. Dette sikrer vanligvis driften ned til ca. -10 grader. Når det er kaldere vil spisslast koble inn uansett. 

TEK 17 §14-4. Krav til løsninger for energiforsyning 

TEK 17 forteller oss hvordan en lavtemperatur løsning burde være utført for å sikre optimal energiøkonomisk drift. I TEK 17 § 14-4 punkt 2 står det:
(2) Bygning med over 1 000 m2 oppvarmet BRA skal
a) ha energifleksible varmesystemer, og
b) tilrettelegges for bruk av lavtemperatur varmeløsninger. 

Veiledning:
Preaksepterte ytelser

Følgende ytelser må minst være oppfylt: 

1. Energifleksible systemer må dekke minimum 60 prosent av normert netto varmebehov, beregnet etter NS 3031:2014.
2 Lavtemperatur energifleksible varmeløsninger må ha turtemperatur på 60 °C eller lavere ved dimensjonerende forhold. Dette gjelder ikke for varmt tappevann.
3. Minimumareal avsatt til varmesentral skal beregnes etter formelen: 10 m2 + 1 prosent av BRA, opptil 100 m2.
4 Takhøyden i rom for varmesentral skal være minimum 2,5 meter.
5. Fri bredde for alle dører, i transportveien inn til varmesentralen, skal være minimum 1,0 meter.

Kilde: Byggteknisk forskrift TEK 17 §14-4


Vannbåren varme og kjøling

Det unike med vannbåren varme er at det kan kombineres med kjøling. Hvorfor skal vi ikke unne oss å ha det varmt og lunt på vinteren og svalt på sommeren? Merkostnadene ved å installere kjøling til et bygg med vannbåren varme er overraskende lave. Faktisk ikke mer enn det mange betaler for ekstrautstyr i nye biler. I bilen er vi noen timer i uken. Hjemme er vi 8 – 14 timer i døgnet. Hvorfor ikke unne seg god komfort hjemme? Riktig temperatur på soverommet bidrar til bedre søvnkvalitet, og god søvn er helsebringende.

I yrkesbygg leverer det samme distribusjonsnettet for vannbåren varme også kjøling. I de fleste anlegg for vannbåren varme i boliger i dag bygges det kun for varmedrift, men med enkle og rimelige grep kan man tilrettelegge for komfortkjøling. I en bergvarmepumpe blir energibrønnene varmet opp ved kjøledrift. Slik oppnår varmepumpen en høyere effektfaktor i varmedrift. Romtemperaturen styres med tradisjonelle romtermostater, gjerne sammen med en sentral styring fra varmesentralen. Slik får du frihet til å bestemme temperaturen i hvert enkelt rom, og kan oppnå en jevn og god varmefordeling i bygget.
 

Varme og kjøing i ett!

Hvis man bygger anlegget for vannbåren varme med to distribusjonsopplegg (4-rørs system) kan man få varme og kjøling i hele bygningen samtidig, året rundt! Moderne bygninger er ofte meget godt isolerte. I slike bygg kan det være behov for kjøling et sted i bygget, mens det er behov for varme et annet sted. Et 4-rørs system vil gi deg full frihet og høy komfort i alle byggets rom, til alle årstider.

Hvis du er tilfreds med et system som gir enten kjøling eller varme, vil du kunne benytte det vanlige distribusjonsnettet for vannbåren varme både til kjøling om sommeren og varme om vinteren, men ikke samtidig.
 
Vi i Nordisk Energikontroll har utviklet en styring av kjøling til eksisterende anlegg. Slik styrer vi kjøletemperaturen basert på duggpunktstemperaturen i øyeblikket. Det gjør at man enkelt kan få tilgang til kjøling i eksisterende anlegg for vannbåren varme. Det kan ofte være nødvendig å bytte energifordelingen fra radiatorer til viftekonvektorer eller aerotempere for å få brukbar kjøle/svale -effekt i anlegg som kombinerer vannbåren varme og kjøling.
 
kjoling-banner-noen


Effektstyring

Det er meget stor belastning på strømnettet enkelte tider av døgnet, for eksempel på morgenen og ettermiddagen. Stor belastning medfører høyere strømpriser. Vannbåren varme muliggjør effektstyring. Varmen er lagret i bygget og i buffertanker. Dette gjør at man kan skru av varmepumpen i de timene på døgnet med høyest strømpris. Slik flater man ut strøforbruket på en enkel og effektiv måte.
 

Enovatilskuddet - Støtte til vannbåren varme 

Enovatilskuddet er en statlig støtteordning for private husholdninger som vel som det norske næringslivet. Formålet med ordningen er å oppfordre nordmenn til å gjennomføre tiltak for å forbbedre energibruken og redusere klimautslippene. Støtte til vannbåren varme forutsetter at du samtidig investerer i en fornybar varmekilde. Du kan få støtte ved å bytte ut fossil energi som oljefyr, til fornybar energi som varmepumper. Både luft til vann og bergvarmepumpe kvalifiserer til Enova-støtte. Du får altså ikke støtte hvis du benytter vannbåren varme med fossil olje eller elkjel/elkassett som primær varmekilde. Nordisk Energikontroll tilbyr en rekke forskjellige oppvarmingsløsninger som kvalifiserer til Enova-støtte.
BildeTor

Send oss en uforpliktende forespørsel, for gratis befaring, spørsmål eller pristilbud

Tor Sveine
Teknisk sjef
+47 913 09 703
salg@noen.no

 

 

Vannbåren varme kan benyttes på mange forskjellige måter. Her er det vanligste innen varmefordeling for vannbåren varme:

Gulvvarme
Radiatorer
Viftekonvektorer
Ventilasjon
Aerotempere
Strålevarme
Følg oss:
foelg-oss-facebook
foelg-oss-youtube