Ventilasjonsanleggene har varmegjenvinnere som bruker den varme inneluften til å varme opp den friske luften som blåses inn. Varmegjenvinningen ligger gjerne på 70 til 85 %, det varierer fra type gjenvinner, og på den måten kan man spare seg for mye energi. Det finnes mange ulike typer varmegjenvinnere, men de to vanligste er en roterende varmegjenvinner og en motstrømsveksler.
Vi i Nordisk Energikontroll tar en helhetsvurdering av bygget og dets bruksformål for å finne hvilket ventilasjonsanlegg som vil være mest energieffektivt og optimalt.
En roterende gjenvinner varmes opp av avtrekksluften og kjøles ned av den friske luften, og overfører på den måten varme fra brukt luft til frisk luft. Denne typen gjenvinner har ofte en høy, og dermed god, og stabil temperaturvirkningsgrad.
En motstrømsveksler separer frisk luft og brukt luft ved at de passerer gjennom parallelle kanaler. Slik kan man blant annet minske risiko for luftoverføring, og de brukes gjerne i anlegg beregnet for ventilering av kjøkken.