Vannbåren varme og energikilder
Med vannbårne anlegg er man fleksibel med hensyn på energiproduksjonen. Varme kan produseres fra:
Nybygg
I nybygg kan man prosjektere vannbåren varme slik at installasjonskostnaden blir lavest mulig, samtidig som man får et totalanlegg som gir brukerne miljøvennlig oppvarming og lave varmekostnader. En god løsning kan være gulvvarme i kombinasjon med radiatorer eller konvektorer. Byggets brukere stiller stadig større krav til komfort i bygget. I vannbårne anlegg kan man prosjektere slik at anleggene kan ha både varme og kjøling.
Eksisterende anlegg
Eldre varmeanlegg i Norge med vannbåren varme var stort sett dimensjonert for bruk med oljefyr. Gjerne i kombinasjon med elektrokjele. Vi i Nordisk Energikontroll har arbeidet med varmesentraler siden vi ble etablert i 1996.
De gamle systemene ble gjerne dimensjonert som 80/60 – system. Det henspiller på temperaturnivåene på vannbåren varme under dimensjonerende forhold. Systemene er ofte overdimensjonerte slik at man i praksis klarer seg med 70/55 på de kaldeste dagene.
Den mest økonomiske energiproduksjonen får man fra varmepumper. I eksisterende vannbårne anlegg bør varmepumpen kunne produsere varme til 65 grader. Dette sikrer vanligvis driften ned til ca. -10 grader. Nå det er kaldere vil spisslast koble inn uansett.
Kjøling og varme
Nordisk Energikontroll har kompetanse på løsninger for kjøling og varme i vannbårne anlegg. I energisentraler med varmepumpe har man ofte mulighet for å levere både kjøling og varme med det vannbårne varmeanlegget.
Hvis man bygger det vannbårne varmeanlegget med to distribusjonsopplegg (4-rørs system) kan man få varme og kjøling samtidig hele året i bygget. Fordelen er at det ofte er kjølebehov et sted i bygget, mens det er varmebehov et annet sted.
Hvis man kan leve med et system som gir enten kjøling eller varme, vil man kunne benytte det samme distribusjonsnettet for vannbåren varme både til kjøling og varme.
Vi i Nordisk Energikontroll har utviklet en styring av kjøling til eksisterende anlegg hvor vi styrer kjøletemperaturen basert på duggpunktstemperaturen i øyeblikket. Det gjør at man relativt enkelt kan få tilgang til kjøling i eksisterende vannbårne varmeanlegg. Ofte er det nødvendig å bytte fra radiatorer til konvektorer/aerotempere for å få brukbar kjøl/sval effekt i slike kombinerte, vannbårne anlegg .